Audi Q7 a devenit deja o prezenta obisnuita pe strazile noastre, precum si pe trotuare sau de-a curmezisul anemicelor piste de biciclete, insa pentru mine, asta a fost prima interactiune mai intima cu acest model. Drept pentru care, ma simteam ca un pionier, un fel de Yuri Gagarin, singura diferenta fiind ca eu nu aveam nevoie de un vehicul pentru a ajunge in spatiu, ci trebuia doar sa ma urc intr-unul pentru a fi inconjurat de... Univers. Ma avantam curajos acolo unde multi alti oameni de o calitate indoielnica in mintea mea se avantasera deja de ceva vreme. Habar n-aveam la ce sa ma astept, cum o sa ma schimbe aceasta experienta. Ei bine, sunt... la fel.
Motivul pentru care ma aflam la un test Audi Q7 era legat de noile motorizari. Q7 a primit trei noi motoare V6, doua pe benzina si unul diesel. Toate trei au cilindreea de 3 litri si toate trei sunt, ei bine, foarte bune. Iar daca te uiti pe comunicatul de presa si citesti fara sa gandesti, ai crede ca sunt chiar excelente. Spre exemplu, noul motor TDI (care este complet nou fata de generatia veche), are un cuplu maxim de 550 Nm „all the way“ (citat) de la 1.750 Rpm si pana la (ta-daaaa) 2.500 Rpm. Deci, ai ajuns la 1.750 Rpm si beneficiezi de cuplul maxim, ai calcat acceleratia, ai clipit, nu mai beneficiezi de cuplul maxim. O ditamai plaja de 750 de rotatii pe minut in care poti sa faci ce vrei cu toti cei 550 Nm ? ceea ce, de obicei, se rezuma la „a avansa“.
Dincolo de exprimarile nefericite din textele de PR, noul V6 TDI chiar e un motor reusit. E mai usor, e mai puternic, e mai economic si e mai ecologic. Concluzia? Pune-l pe un Audi A6 Allroad si ai o masina excelenta. Pe urma, sunt cele doua motoare TFSI V6 de 3 litri. Unul dezvolta 272 cai putere si 400 Nm in timp ce al doilea ofera 333 de cai si un cuplu maxim de 440 Nm. Care, apropo, e disponibil intre 2.900 si 5.300 de rotatii pe minut. Adica pe un segment de trei ori mai lung decat la diesel. Timpii de acceleratie sunt foarte buni, tinand cont de spatiul fizic generos pe care il ocupa masina si cantitatea de aer pe care trebuie sa o disloce ? 7,9 secunde pana la 100 Km/h pentru cel mai filiform si 6,9 secunde pentru geamanul mai bine dezvoltat. Concluzia? Pune-l pe un Audi A5 Sportback si ai o masina excelenta.
Da, problema nu e la motoare si nu era nici inainte de aceasta reimprospatare a propulsoarelor. Problema, pentru ca exista una, e undeva in restul masinii. Aproape peste tot, daca ma intrebi pe mine. Sa o luam cu inceputul: as fi putut face o cariera frumoasa ca aripa de forta in baschet, insa chiar si mie mi-e destul de incomod sa ma urc in masina asta care nu e nici suficient de joasa ca sa ma urc direct, nici suficient de inalta ca sa ma folosesc de praguri.
Odata catarat in ea, pozitia nu e atat de confortabila pe cat te-ai astepta, iar atunci cand te porti cu masina asa cum ti se sugereaza in comunicatele de presa, vei fi surprins cat de repede poti ajunge in capatul celalalt al habitaclului, la prima curba. Atat timp cat mergi rezonabil, insa, si capul tau ramane in pozitia in care proiectantul german l-a gandit, vizibilitatea este foarte buna, adica oricat de mare e, tot nu o sa tarai in bot un Renault Clio fara sa-ti dai seama.
Spatiul interior este generos, dar cu masini precum Skoda Superb, lucrul asta nu mai inseamna foarte mult. Iar la cat de mare pare pe dinafara, te-ai astepta sa gasesti un lift inauntru, deci e posibil chiar sa incerci o oarecare dezamagire legata de spatiu. Tot la capitolul dezamagiri poate fi trecuta si plansa bordului, care desi nu face exceptie de la calitatea impecabila devenita deja trasatura definitorie pentru interioarele Audi, demonstreaza ca uneori, in timpul sedintelor de brainstorming ale designerilor, e bine sa-ti mai scoti batul din fund sau macar sa-l asezi intr-o pozitie in care nu te jeneaza atat de tare.
Audi au incercat sa faca o masina buna la toate luxoasa, confortabila, sportiva, spatioasa, buna in off-road, insa in cele din urma, lasa senzatia ca undeva pe drum au realizat ca asa ceva e imposibil, insa nimeni nu a avut curajul s-o spuna cu voce tare, asa ca i-au dat inainte cu proiectul, sperand ca nici clientii nu o sa observe. Si, ce sa vezi, au avut dreptate.