4en3rgY Romania
Beethoven 2z8bv910
Welcome To 4EN3RGY Romania
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

4en3rgY Romania


Nu sunteti conectat. Conectați-vă sau înregistrați-vă

Beethoven

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Beethoven Empty Beethoven Mar 02 Aug 2011, 14:54

trojan4u[:X]

trojan4u[:X]Administrator

Beethoven

Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, a fost incapabil sa-si auda propria muzica pentru cea mai mare parte a vietii sale adulte.

Nascut in Germania, la Bonn in 1770, Beethoven a inceput sa-si piarda auzul in 1802 iar in 1818 a devenit complet surd. Creatiile sale muzicale ca Simfonia a III-a si Simfonia a IX –a au depasit conventiile clasice traditionale impuse de creatiile lui Hazdn si Mozart.

Beethoven a avut o copilarie destul de nefericita, talentul sau muzical fiind supus capriciilor unui tata alcoolic.In 1789, pentru a-si intretine familia se angajeaza muzician la Curte.Primele sale compozitii sub tutele compozitorului german Christian Gottlob Neefe, atesta un talent deosebit astfel ca se ia hotararea ca Beethoven sa studieze la Vienna cu Wolfgang Amadeus Mozart .Desi moartea lui Mozart survenita in 1791 nu a permis acest lucru, totusi Beethoven pleaca la Vienna devenind in 1792 elev al austriacului Joseph Haydn.

In prima decada a secolului al XIX-lea, Beethoven renunta la stilul liber de constructie al unor lucrari cum ar fi Septetul pentru coarde si instrumente pentru suflat Opus 20 (1800), adoptand stilul limbajului muzical proaspat si expresiv lasat Mostenire de Haydn si Mozart.In ciuda pretentiei sale exagerate ca “nu a invatat nimic de la Haydn”prin creatia sa Beethoven a demonstrat ca si-a insusit complet stilul clasic vienez in toate genurile instrumentale:simfonie, concert ,cuartet de coarde si sonata.Majoritatea lucrarilor sale mult interpretate in prezent au fost compuse in perioada 1803- 1812 cunoscuta sub numele de “perioada eroica”.

Faima lui Beethoven a atins apogeul in acesti ani, dar surzenia tot mai avansata, ale carei prime semne datau din 1798 I-au creat un crescand sentiment de izolare sociala.Treptat,in aceasta perioada, Beethoven si-a stabilit obiceiul de aschimba resedinta de la un sezon la altul.Isi petrecea verile in suburbiile Viennei-cel mai preferat loc fiind Heiligenstadt –in vreme ce toamna revenea in centrul orasului.In scrisoarea cvasilegala trimisa fratilor sai in 1802 si cunoscuta sub numele de “Testamentul de la Heiligenstadt”descrie agonia determinata de surzenia sa crescanda. Dupa 1805 dovezile privind excentricitatile lui Beethoven devin tot mai numeroase. Incepe sa apara foarte rar in public, ultima sa interpretare cu public producandu-se in 1814. 56535kvz56txy1b

Desi printre prietenii sai circula zvonul ca ar fi permanent indragostit, se pare ca avea tendinta de a se indragosti doar de femei intangibile:aristocrate sau maritate sau amandoua.

In 1815, la moartea fratelui sau mai mare, Casper Carl, Beethoven intra intr-o lupta costisitoare pentru custodia nepotului sau in varsta de 9 ani pe care o obtine abia in 1820 la interventia Arhiducelui Rudolph.Cum Beethoven nu era un parinte ideal intre cei doi se produc enorme frictiuni care vor conduce la incercarea de sinucidere a nepotului sau din 1826.

Din 1818 devine complet surd si se limiteaza la un foarte estrans grup de prieteni. Moare la Vienna in martie 1827, fiind insotit pe ultimul drum de yeci de mii de admiratori.

Creatia sa consta din:9 simfonii, 7 concerte(5 pentru pian), 16 cvartete de coarde,32 de sonate pentru pian, 10 sonate pentru vioara si pian, 5 sonate pentru Violoncel si pian, o opera, 2 messe, cateva uverturi si numeroase variatiuni pentru pian.Traditional a fost citat drept”podul spre Romantism” si in mod simplist creatia sa este divizata in trei perioade aproximativ egale. vx535k6556txxy

Astazi majoritatea scolarolor il considera drept ultimul mare reprezentant al stilului clasic vienez, un compozitor care a preferat in locul stilului estetic al primei perioade romantice, explorarea innoitoare a mostenirii lasate de Haydn si Mozart. Dupa venirea sa la Vienna,Beethoven a alternat intre compozitii bazate clar pe modele clasice cum ar fi Cvartetul de coarde in A Major op. 18, no. 5(1800) si compozitii bazate pe structura italienizata, cum ar fi cantecul “Adelaida”(1795)

“Maniera noua” la care Beethoven se refera in 1802 marcheaza prima sa revenire la traditia clasica vieneza.Desi lucrarile sale din decada 1802- 1812, au o aura eroica,din punct de vedere muzical ele reprezinta o expansiune a formelor mai inchise elaborate de Haydn si Mozart.Acestea apar amandoua in lucrari cu tematica extraordinara, cum ar fi Simfonia Eroica si Concertul pentru pian nr.5(Imparatul)1809,ca si in lucrari aparent comprimate ca Simfonia nr.5(1808) si Sonata pentru pian op.57(Appassionata ,1805).In aceste lucrari el a aratat ca un stil bazat pe o integrara tematica extraordinara si pe o polarizare armonica activata de utilizarea unor chei opuse , pot produce lucrari de o putere expresiva remarcabila.

Dupa cum spunea Thomas Mann “Talentul nu este ceva usor,nu este joaca, nu este dosr o simpla inzestrare… Pentru cei mari si anevoie de satisfacut, talentul a fost intotdeauna un bici cumplit.” Beethoven este una din personalitatile care s-a aflat toata viata sub biciul talentului.

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum

 

Copyright @ 2010-2024 by 4en3rgY ~> All rights reserved.